16-11-12

De Begrotingen: Op zoek naar veel geld.

Een economisch pr(l)aatje.

Landbouw is en blijft primaire sector.

De economische pyramide wordt topzwaar.

Je kunt de totale economie opdelen in verschillende sectoren. De primaire sector (landbouw, visserij, mijnbouw), secundaire sector, tertiaire sector enz....

landbouw blijft primaire sector.gif

In de laatste eeuw is de primaire sector steeds kleiner geworden: er werken veel minder mensen in de landbouw en de mijnbouw. Er wordt ook niet zoveel geld verdient.

Tegenwoordig werken er heel veel mensen in de tertiaire en quaternaire sector.


mosteconomistsviewofusg.gif

Ruim 12% van de mensen werkt in bestuur (regering en lagere overheden) en meer dan 20% werkt in de financiële sector (banken,verzekeringen, enz.) Minder dan 3% werkt nog in de primaire sector.


Toch is de primaire sector nog altijd de primaire sector: het is en blijft de basis van de economische pyramide. Zonder landbouw, visserij en mijnbouw houdt alles op.

Alle andere economische activiteit is gebaseerd op de primaire sector. De economische pyramide is topzwaar geworden en erg wankel.


Bovenstaande plaatjes geven de economische situatie van de VS en andere westerse geïndustraliseerde landen weer. In arme landen waar veel minder energie (uit fossiele brandstoffen) beschikbaar is, is de pyramide veel stabieler.


Men hoeft niet lang te zoeken waar men moet besparen...... Gebruik gezond boerenverstand en je vindt nog geld bij hopen.
21:21 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.