04-10-11

Europa: Hout sprokkelen... om het even waar.

Braziliaans president Dilma Rousseff is maandag en dinsdag (2 en 3 oktober) in ons land en werkt hier een hele reeks afspraken af.

3 okt Dilma Roussef braziliaanse president in brussel.jpgEén ontmoeting die al achter de rug is, is die met premier Leterme en enkele leden van de federale regering in het Egmontpaleis.

De Braziliaanse president Rousseff looft de weerbaarheid van de Belgische economie. "Zelfs in deze tijden van crisis houdt de economie in België stand", stelde ze tijdens de ontmoeting met premier Leterme vast.  "We wisten al langer dat het feit dat wij het beter doen dan gemiddeld in de eurozone niet onopgemerkt is voorbijgegaan", reageert Leterme.

Dat het Braziliaans staatshoofd een pluim op de Belgische hoed steekt, is niet zonder belang. Brazilië maakt namelijk deel uit van de selecte groep van BRIC -landen: opkomende grootmachten met een snel groeiende economie.

Latijns-Amerikaanse lessen.

Wat de Europese schuldencrisis betreft, herinnerde Rousseff eraan dat Latijns-Amerika in de jaren 1980 en 1990 een gelijkaardige crisis heeft doorgemaakt. "Alleen maar drastische fiscale maatregelen nemen, zorgt voor bijkomende moeilijkheden en stagnatie. Uit de crisis proberen geraken zonder te investeren of zonder de binnenlandse koopkracht te stimuleren, is moeilijk", is de les die ze uit die periode geleerd heeft.

 

 

 

Dilma Rousseff: "Europa, neem een voorbeeld aan Brazilië".

4 okt Dilma Roussef braziliaanse president.jpg

Braziliaanse president Rousseff heeft Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso gewezen op de manier waarop haar land de voorbije jaren een diepe economische crisis te boven is gekomen. Om hun overheidsfinanciën te saneren, moeten de Europese landen naar Braziliaans voorbeeld niet alleen besparen, maar ook de economische groei stimuleren, zo kregen de voorzitters van de Europese Raad en Europese Commissie te horen.

4 okt EU Brazil summit.jpg

De besparingsdrift in Europa hekelend, voegde ze eraan toe: " Enkel fiscale maatregelen nemen, is onvoldoende. We moeten ook de werkloosheid aanpakken, zodat de bevolking haar hoop voor de toekomst niet verliest". 

Dilma Rousseff hamert op internationale samenwerking en besloot met te zeggen dat Brazilië klaar staat om zijn verantwoordelijkheid te nemen. "We zijn een partner van de Europese Unie en jullie kunnen op ons rekenen".

.....

... terwijl in eigen Wetstraat 16 de regeringsonderhandelaars hun tijd (reeds 500 dagen) verprutsen door futiliteiten, wie waar welke taal spreekt en kortzichtig zelfbelang enz....... in ons piepklein landje.

 

In economie is het wereldwijd dezelfde taal: de taal van het 'geld'. Er is nooit sociale welvaart op een economisch kerkhof.

15:16 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.