11-03-11

Belgische politiek.

Europa eist 'examen- rekenen':  begroting 2011 -2014.

N-VA moet kleur bekennen.

Wil N-VA zich schikken naar die gestelde examen-vragen?

Zet N-VA zichzelf op straat?

11 maart DeWeveropstraat..jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De twee grootste Franstalige partijen, PS en MR, verwerpen de eis van de N-VA om mee te mogen onderhandelen over de meerjarenbegroting. dat zeggen de partijvoorzitters Elio Di Rupo en Charles Michel in verschillende kranten. Ze vinden dat de N-VA zichzelf buitenspel heeft gezet door pas een regering te willen vormen als er eerst een akkoord over een grote staatshervorming is. Ook het CDH sluit zich hierbij aan.

N-VA moet aanvaarden dat de regering beslist.

Voor de N-VA kan de opmaak van de meerjarenbegroting, die België eind april moet overmaken aan Europa, onmogelijk gebeuren door de regering van lopende zaken. De partij eist dat ze mee kan onderhandelen over die meerjarenbegroting, die volgens haar het sociaaleconomisch beleid voor de periode 2011-2014 grotendeels vastlegt.

Zolang er geen volwaardige regering is, blijft de begrotingsopmaak het exclusieve terrein van de regering van lopende zaken.

'Ik respecteer de voorkeur van de N-VA om pas een regering te vormen als er een akkoord is over de staatshervorming' zegt Di Rupo PS-chef. 'Maar de consequentie is dan wel dat je, tot die staatshervorming er is, de regering van lopende zaken laat werken'.

Met andere woorden: de N-VA heeft haar lot in eigen handen. Wil ze onderhandelen over het budget, dan moet ze aan tafel bij onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) maar een communautair deal sluiten. 'Als we snel een regering kunnen maken mét de N-VA, ideaal. Dan is er nog tijd en kan de partij nog probleemloos mee onderhandelen over de meerjarenbegroting'.


15:17 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.