22-12-10

Memorabel record in Vlaanderen...

 

22 december: strooizout zo goed als op.

22 dec. strooizout bijna op in vlaanderen.jpg

Moet er nog zand zijn!?

De zoutvoorraad in de meeste Vlaamse gemeenten is uitgeput. Alle zoutvoorraden worden gebruikt voor het vrijmaken van autosnelwegen en gewestwegen.

 

Op dit moment is er wel nog genoeg zout om met de opnieuw aangekondigde sneeuwval voldoende te kunnen strooien op die prioritaire wegen, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Met de beschikbare hoeveelheid zout kan momenteel nog vier keer gestrooid worden op alle trajecten, goed voor een wegennet van bijna 7.000 kilometer. Indien nodig wordt overgeschakeld op het strooien van de nog meer geselecteerde routes, aldus het Agentschap.

Het Agentschap maakt daarvoor aanspraak op alle zoutvoorraden. Zelfs gemeenten die contracten hebben, krijgen geen zout, omdat de leveranciers aan het Agentschap moeten leveren.

Gemeenten: 'De meeste gemeenten hebben zo goed als geen zout meer' zegt wintercoördinator P. Depauw van de provincie Vlaams-Brabant en vreest, gezien de weersvoorspellingen het ergste voor de vele wegen.

Er kan ook geen zout meer besteld worden bij leverancier Solvay. 'Wij hadden onze hoop gesteld op een Antwerpse leverancier, maar dat blijkt niet te kunnen' aldus Depauw. Ook in de andere provincies is het strooizout zo goed als op.

Een aantal gemeenten experimenteert momenteel met andere producten om te strooien. Rotselaar bijvoorbeeld strooit zeezand op hellingen.

 Een nooit eerder geziene situatie...

20:46 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.