21-11-10

EU en VS willen stabiele wisselkoersen.

 

21 nov Lissabon NAVOtop 2.jpgOp de top tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten in Lissabon hebben beide partijen gewaarschuwd tegen wisselkoersmanipulatie om handelsvoordelen te bekomen. Voor de EU en de VS blijft de transatlantische samenwerking essentieel.

In de marge van de NAVO-top en die tussen de alliantie en Rusland in Lissabon, is ook overleg geweest tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Het was de eerste officiële ontmoeting tussen Europees president Herman Van Rompuy en zijn Amerikaanse collega Barack Obama. Begin dit jaar was een geplande top tussen beide wegens agendaproblemen afgezegd.

Zowel Europa als Amerika waarschuwen de wereld tegen de trend om de eigen economie te stimuleren door het onderdompelen van de eigen munten. Dat is een verwijzing naar China dat veel kan uitvoeren omdat het de yuan kunstmatig laag houdt.

euro dollar gewicht.jpgBeide partijen wijzen nu op het belang van stabiele wisselkoersen die de economische werkelijkheid weerspiegelen. Ze willen die boodschap samen op wereldschaal uitdragen.

Transatlantische band blijft essentieel:

Zowel Van Rompuy als Obama benadrukken het belang van de transatlantische  relatie, waarbij ze elkaar als de meest cruciale partner in de wereld beschouwen. Samen tellen de VS en de EU meer dan 800 miljoen mensen en kunnen ze globaal veel gewicht in de schaal werpen.

21:12 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.