08-06-10

Estland wordt het zeventiende lid van de eurozone.

 

Estland zal op 1 januari 2011 als eerste van de drie Baltische staten toetreden. De officiële beslissing valt dinsdag. De Europese Commissie oordeelde vorige maand al dat de Baltische staat alle  criteria respecteert en raadt de lidstaten aan het licht op groen te zetten.

estland (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estland daarentegen haalde als enige van de negen kandidaatlidstaten van de eurozone de criteria wel. De Baltische staat genoot de voorbije twaalf maanden een lage inflatie van 0,7 procent, boekte vorig jaar een begrotingstekort van slechts 1,7 procent en beperkt ook dit  en volgend jaar het tekort tot minder dan drie procent. Schulden heeft de Estse staat nauwelijks.

estland kaart

 

EstlandDe eurozone begon op 1 januari 1999 met 11 landen, Duitsland, Frankrijk, België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Italië, Spanje, Portugal, Ierland en Finland. In 2001 kwam Griekenland bij de eurozone, Slovenië volgde in 2007. In 2008 was het de beurt aan  de eiland staten Malta en Cyprus, sinds begin 2009 stonde de teller met de toetreding van Slowakije op 16.

21:32 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.