27-05-10

Grote broer van IJslandse vulkaan staat op uitbarsten.

 

vraagtekenWetenschappers waarschuwen dat een tweede, veel grotere IJslandse vulkaan, hoogstwaarschijnlijk  binnenkort zal uitbarsten. Sinds de uitbarsting van de Eyjafjallajökull, die een nooit geziene vliegchaos veroorzaakte in Europa, wordt angstig naar grote broer Katla gekeken.

"Een analyse van de seismische energie die het afgelopen decennium rondom Katla is vrijgekomen, wijst erop dat de flinke hoeveelheid magna in de westelijke flank van de vulkaan steeds groter wordt", zo is in het rapport van de wetenschappers te lezen. Een eruptie op korte termijn is zeer goed mogelijk. Deze zal wellicht voorafgegaan worden door nieuwe trillingen in de aarde.

De IJslandse president Ólafur Grimsson heeft verschillende Europese overheden al gewaarschuwd voor een mogelijke eruptie. "We hebben ons voorbereid. Het is de hoogste tijd dat Europese overheden en luchtvaartmaatschappijen in geheel Europa en de wereld een planning maken voor het geval dat Katla uitbarst".

In de week van 15 tot 21 april was de Europese luchtvaart het grootste economische slachtoffer van de  Eyjafjallalökull met honderdduizend vluchtannuleringen en een verlies van 2,2 miljard dollar voor de luchtvaartmaatschappijen.

21:05 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.