31-07-07

 

dyn004_original_30_56_pjpeg_16088_680c704ee025afdc57523d0fd137c100
Het weer was verkeerd.....
 
4950249
 
....op de laatste dag terug van heel lang weggeweest!

19:14 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opnieuw naar de rijschool.

WarningDrievoudig wereldkampioen Formule 1 Nelson Piquet moet op 54-jarige leeftijd opnieuw naar de rijschool. De man is immers zijn rijbewijs kwijt.

De voormalige Braziliaanse racepiloot heeft door verschillende inbreuken, voornamelijk voor overdreven snelheid, het maximum van twintig eenheden op zijn rijbewijs met punten bereikt. Als straf moet Piquet nu acht dagen verkeersles volgen en daarna een praktische proef afleggen. Op de Europese wegen houdt Piquet zich naar eigen zeggen wel aan de reglementaire snelheid. "Daar liggen de boetes immers veel hoger", aldus de wereldkampioen van 1981,1983 en 1987.

 

18:58 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-07-07

Maaidorsen: geen probleem..

.... als wanneer, alweer het weer, de boer tenminste een voldoende droge zonnige periode gunt.

 

logo

100 ton per uur voor de Amerikaanse MF 9895

Nog niet zolang geleden waren Australische boeren tevreden als ze 50 ton per uur konden maaidorsen. Maar dat was kinderspel, vergeleken met de ruim 100 ton per uur die de Amerikaanse MF 9895 er nu doorjast. Het record werd eerder gemeten bij veldtesten in Australië.

In België kunnen we daar enkel van dromen. We zijn al tevreden als we het hier kunnen kleinschalig blijven houden.

16:15 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De NATUUR herinnert.....

"Mensen u moet heel goed weten, boeren zorgen voor uw eten"

niet de wereldwijde voedings-multinationals.

 

agripress_logo7Voedselprijzen zullen blijven stijgen.

30-07-07   Berichten over stijgende voedselprijzen volgen elkaar in een steeds sneller tempo op. Broodbakkers, pastamakers, bierbrouwers, kaasmakers en margarineproducenten - allemaal hebben ze te maken met snel stijgende grondstofprijzen. Tarwe, gerst, plantaardige olie en melk zijn het afgelopen half jaar sterk in prijs gestegen. De Wereldvoedselorganisatie (FAO) wijdde eerder deze maand in zijn agricultural outlook heel wat aandacht aan de stijgende voedselprijzen, die vooral in de derde wereld hard dreigen aan te komen.

Maar ook in het westen moeten consumenten zich voorbereiden op stijgende prijzen voor basisbehoeften als brood, melk en margarine. Centrale bankiers maken zich er al zorgen over dat de stijgende voedselprijzen de inflatie de hoogte in kunnen jagen. De prijsstijgingen zijn niet bescheiden. Een greep uit de gegevens die de laatste maanden zijn gepubliceerd. De prijs van een ton gerst is vorig jaar in enkele maanden tijd met 60% gestegen. De prijs die zuivelverwerkers voor een liter melk moeten betalen, is in een jaar tijd met 7,1% omhoog gegaan en stijgt nog steeds. Boter is 60% duurder dan een jaar geleden.

De prijs van tarwe is in twee jaar tijd verdubbeld. Plantaardige olieën zijn nu de helft duurder dan een paar jaar geleden. Oorzaak nummer één voor die prijstijgingen is de opmars van biobrandstoffen. door stimuleringsmaatregelen als accijnsvrijstellingen zijn biobrandstofgewassen zoals koolzaad in Europa en mais in de Verenigde Staten erg lucratief geworden voor landbouwers. Vaak zelfs lucratiever dan voedingsgewassen. Meer en meer landbouwgrond wordt in gebruik genomen voor dergelijke brandstofgewassen.

De FAO verwacht dat de productie van koolzaad in de Europese Unie van 10 miljoen ton in 2006 zal toenemen tot 21 miljoen ton in 2016. In de V.S. wordt verwacht dat de productie van ethanol op basis van maïs in die periode zal verdubbelen. Ook in Brazilië en China wordt een verdubbeling van de biobrandstofproductie in het vooruitzicht gesteld. Grote voedingsproducenten zoals Unilever of Nestlé zien dat allemaal met lede ogen aan. Want hoe meer landbouwareaal er wordt ingezet voor gesubsidieerde biobrandstof, hoe meer zij moeten betalen voor hun grondstoffen. Onder meer de Europese margarinekoepel Imace heeft al aan de bel getrokken. Voedingsproducenten kunnen de meerprijs voor hun grondstof niet of maar gedeeltelijk doorrekenen aan supermarkten. Op die manier komt hun marge en daarmee hun winst onder druk te staan. De FAO voorziet een 'food versus fuel'-debat. Een tweede oorzaak van de hogere voedselprijzen zijn intitutionele hervormingen.

Op aandringen van de Wereldhandelsorganisatie worden vooral in Europa en de V.S.(export)-subsidies voor voedingsgewassen afgbouwd. Dat heeft duidelijke effecten in de suikerbieten- en in de zuilvelsector. Door de afbouw van de exportsubsidies krijgt de Europese zuilvelsector weer voeling met de wereldmarkt. En daar heerst schaarste door de economische groei in China en droogte in Australië. De wereldprijs voor melkpoeder is zo sterk gestegen dat zuivelbedrijven tegen elkaar opbieden om maar zoveel mogelijk melk te kunnen bemachtigen. De groei in China en India vormt een derde factor voor de stijging van de voedselprijzen. Vooral de stijgende vleesconsumptie jaagt de prijzen omhoog. Steeds meer voedingsgewassen worden door dieren opgegeten in plaats van door mensen.

Voor een kilo kippenvlees is bijna tweemaal zoveel graan nodig als voor een kilo brood. Voor varkensvlees is de verhouding nog ongunstiger. Terwijl de vraag pijlsnel stijgt, neemt het aanbod als gevolg van de biobrandstof af. De FAO schat dat er vorig jaar 5,3% minder graan is geproduceerd dan een jaar eerder. Door de wet van vraag en aanbod gaan de prijzen omhoog. De druk op de prijzen heeft soms perverse gevolgen. De stijgende vraag naar palmolie, bv. heeft in landen als Indonesië en Malesië geleid tot het omkappen van stukken regenwoud. Bedrijven als Body Shop zijn als reactie overgeschakeld op duurzame palmolie uit onder meer Latijn-Amerika.

Ten vierde is er de globalisering. De markt van voedingsgrondstoffen is een wereldwijd fenomeen. Leveringscontacten voor palmolie, graan en zelfs sinaasappelsap worden massaal verhandeld op grondstofbeurzen in Chicago, London en Parijs. Het gevolg daarvan is een extreme prijstransparantie. Daardoor kan het door droogte in Australië een effect heeft op de prijs die een melkveehouder, om het even waar, ontvangt. Grote multinationals kopen hun grondstoffen waar ze het goedkoopste zijn.

Bovendien verschuiven de patronen: nieuwe landbouwexporteurs als Brazilië en Argentinië winnen marktaandeel, tewijl opkomende afzetlanden als China en India een groter deel van de oogst opkopen. De handel in voedingsgrondstoffen groeit daardoor razendsnel. De FAO gaat ervan uit dat er over tien jaar 50% meer melkpoeder verhandeld zal worden dan nu, en 70% meer plantaardige oliën. Als we naar de lange termijn kijken, zijn er structurele veranderingen op komst die steun geven aan relatief hoog prijsniveau voor heel wat landbouwproducten voor de komende tien jaar' aldus de FAO.

Landbouw is en blijft primaire sector..... onder het dirigerende oog van de NATUUR.

 

 

15:11 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-07-07

 

newsletterDeze week weersverbetering.

Regenrecords in West-Europa, warmterecords in het zuiden.
Het tij keert echter: deze week stabiliseert het weer ook in West-Europa. Goed nieuws voor het door overstromingen getroffen Engeland. Ook in ons land wordt het geleidelijk warmer.

21:06 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

Is het 'tumultueuse' weer nu ook voorbij?

20:57 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Tour:

Alberto Contador wint 'tumultueuse'  94ste Tour de France.

 

carte_2007

 
Net voor de start van de laatste rit..... Maken Soler, Contador en Boonen het waar?
29 juli Parijs
 

Daniele Bennati wint champs -Elysées 29 juli

Daniele Bennati (Lampre) wint de twintigste en laatste etappe in de Ronde van Frankrijk.
 
 
Na 146 kilometer van Marcoussis naar de Champs Elysées in Parijs was de 26-jarige Italiaan in de spurt sneller dan de Noor Thor Hushovd en de Duitser Erik Zabel. Tom Boonen werd vijfde en steekt de eindzege in het puntenklassement op zak. 19 Jaar na de vorige landgenoot Eddy Planckaert.
wint de groene trui champs elysées

 
 
De eindzege is voor de 24-jarige Spanjaard Alberto Contador. De Australiër Cadel Evans strandt op 23 seconden. De Amerikaan Levi Leipheimer is derde op 31 seconden.
een twee en drie op podium
 
.......en ze stonden alle drie in  'hun trui' op het podium
De drie truien Mauricio soler, boonen , en contador

 Mauricio Soler, Tom Boonen en Alberto Contador.

 

boonen feliciteert conrtador

Tom Boonen feliciteert Alberto Contador.

 

 

 
 

20:25 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-07-07

De Tour:

za 28-07-07   19e etappe in de 94e ronde van Frankrijk.

 

Levi Leipheimer Amerikaan 28 juli wint tijdrit

De 33-jarige Amerikaan Levi Leipheimer (Discovery Channel) wint de tijdrit over 55,5 kilometer van Cognac naar Angoulême, hij was 51 seconden sneller dan de Australiër Cadel Evans. De Rus Vladimir Karpets was derde op 1:56.

Contador behoudt geel za 28 juli

De 24-jarige Spanjaard Alberto Contador, een ploegmaat van Leipheimer, redde zijn gele leiderstrui. Hij start zondag in de slotetappe naar de Champs Elysées met een voorsprong van 23 seconden op Evans en 31 op Leipheimer.

20:51 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-07

Weer weer- en landbouwperikelen.

Iedere medaille heeft twee zijden.271-agripress_logo_wereld[1]

-  Geen EU heffing op graanexport. De Europese Commissie gaat dit seizoen geen heffing instellen voor de export naar derde landen.

-  Duitse oogst graan en koolzaad voor 60 pct achter de rug.

-  De prijzen van koolzaad stijgen door speculatie, niet door tekorten.

-  Niet alleen de graanprijzen stijgen door het slechte weer. Belgapom heeft de notering voor fritesgeschikte aardappelen gisteren ook verhoogd.
 
-  Opbrengst graszaad valt dit jaar 20 pct lager uit dan het meerjarig gemiddelde, aldus 'Barenbrug'  in Oosterhout.
 
-  2007 belooft een prima jaar te worden voor appelen en peren. Een goede appel- en perenoogst is welkom voor ondermeer de Haspengouwse fruittelers, want voor hun kersen is 2007 een rampjaar geweest. De ramingen voorspellen een groei van 4 pct tegenover vorig jaar voor de peren, en 2006 was al een uitstekend fruitjaar. De officiële raming is meestal vrij voorzichtig maar spreekt nu toch van 350.000 ton appelen en 250.000 ton peren. Ter vergelijking in het "slechte" jaar jaar 2001 waren er maar 80.000 ton peren, nog geen derde.
 
-   Groot-Brittannië zal tot volgende lente tekort aan groenten, graan en melk voelen. De waterellende ten noordwesten van London houdt nu al een week aan. Gisteren vielen de eerste doden: twee mensen die bevangen werden door benzinedampen terwijl ze het clubhuis van een rugbyclub leegpompten.
 

20:59 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Landbouw-realiteit.

foto_landbouwNegenduizend landbouwbedrijven minder op vijf jaar tijd.

Sinds 2002 zijn er in België bijna 9.000 landbouwbedrijven verdwenen. Vijf jaar geleden waren er 56.912 landbouwbedrijven; in 2007 nog 57.936. Ook het aantal arbeidskrachten in de sector daalde fors. De totale oppervlakte cultuurgrond nam minder snel af. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de landbouwtelling 2007, die de federale overheidsdienst Economie vrijdag publiceerde.

Er werken nu nog 88.741 voltijdse en deeltijdse mensen in de landbouwsector in België. Vijf jaar geleden waren er dat nog bijna 103.000. De cultuurgrond daalde in dezelfde periode van 1,392 miljoen hectare tot 1,372 miljoen hectare. In vergelijking met 2006 daalde het aantal landbouwbedrijven in België met 3,8 procent. Dat is procentueel de sterkste daling in vijf jaar. In Vlaanderen zijn er 31.900 (-4,2pct), in Wallonië zijn er dat 16.036 (-3,5pct). Ook het aantal arbeidskrachten daalde op een jaar tijd sterker in Vlaanderen (-4,2 pct tot 62.333) dan in Wallonië (-3,5pct) tot 26.408. Dat komt voor heel België neer op een daling met 4,0 pct.(tot 88.741), eveneens de sterkste procentuele daling in vijf jaar.

20:23 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Tour:

vr 27-07-07   18e etappe in de Tour de France.

18e rit vr 27 Juli
De Fransman Sandy Casar (Française des Jeux) heeft de vlakke rit over 211 km van Cahors naar Angoulême gewonnen in de Ronde van Frankrijk.

18e rit

In een sprint met vier versloeg hij de Belg Axel Merckx, de Fransman Laurent Lefèvre en de Nederlander Michael Boogerd.

Axel Merckx vr 27 juli

Net nipt niet.... voor Axel Merckx.

 

Op 8.34 minuten won groene trui Tom Boonen de sprint van het peloton. De spanjaard Alberto Contador (Discovery Channel) blijft leider.

 

Boonen zit steviger in het groen.

 

20:06 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-07-07

Primeur: hartklep vervangen zonder volledige verdoving.

In het H.Hartziekenhuis in Roeselare zorgde cardiochirurg Pascal Schroeyers op 17 juli voor een medische primeur. Voor de eerste keer in de Benelux voerde hij een openhartoperatie uit, waarbij een 71-jarige patiënt niet onder volledige narcose gebracht werd. Bij de drie uur durende ingreep werd enkel de blorstkas verdoofd om een nieuwe aortaklep te plaatsen.

hartklep roeselare's primeur

"Voor de rest was het een klassieke ingreep", aldus dr. Schroeyers. "De patiënt werd aan de hart-longmachine gekoppeld, de borstkas geopend, het hart stilgelegd en de nieuwe hartklep geplaatst. Omdat deze zwaarlijvige patiënt permanent extra zuurstof nodig had, kozen we alleen voor plaatselijke verdoving. Algemene anesthesie hield namelijk ernstige risico's in. Nu kon de patiënt al na drie dagen de intensieve zorgen verlaten en stelt hij het uitstekend.

Wereldwijd werden slechts een handvol gelijkaardige ingrepen uitgevoerd, onder meer in Duitsland en Padua (Italië). Vier jaar geleden zorgde dr. Schroeyens  een eerste keer voor een Belgische primeur door een overbruggingsoperatie uit te voeren terwijl de patiënt de hele tijd bij bewustzijn bleef. Bij de kijkoperatie diende de borstkas niet opengelegd.

21:02 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

China op weg om Duitsland te onttronen als grootste exportland.

12-chine_drapeau-agripress[1]China is goed op weg om het grootste exportland ter wereld te worden en zo Duitsland van de eerste plaats te duwen. Dat blijkt uit een peiling van de Deutscher Industrie- und Handelskammertag (DIHK)bij buitenlandse handelskamers.

 

 

China groot

'De reden daarvoor is de zeer snelle groei van China. De Chinese export zal in 2007 en 2008 stijgen met zowat 20 procent' verduidelijkt het hoofd economie van de DIHK in de krant Bild Zeitung donderdag.

'De Duitse bedrijven pikken hun graantje mee van die enorme groei', nuanceert de economist. Heel wat Duitse ondernemingen hebben namelijk participaties in Chinese bedrijven.

China, dat voornamelijk eindproducten uitvoert, is de vierde grootste economie ter wereld, vlak na Duitsland. Maar het zou vanaf 2010 de plaats van Duitsland kunnen innemen.

20:43 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tour de France:

  Rabobank zet de bergkoning en geletruidrager Michael Rasmussen (Deen) uit de Tour.

"The show must go on".... more cleaner!

(20.06 u.) do 26-07-07      17e rit Pau-Castelsarrasin 188,5km.

17e rit 26 juli

Daniele Bennati wint de zeventiende etappe in de 94e Ronde van Frankrijk.
 
Bennati wint 17e ritklein
De 26-jarige Italiaan was na 188,5 kilometer van Pau naar Castelsarrasin sneller dan drie medevluchters. De Duitser Markus Fothen werd tweede, voor de Zwitser Martin Elminger en zijn landgenoot Jens Voigt.
 

Contador in geel donder 17e rit

 
De 24-jarige Spanjaard Alberto Contador (Discovery Channel) neemt de gele trui over van Rasmussen, die door zijn team uit de Tour werd gezet.
 

tom boonen 17 e rit 26 juli  9 e plaats.

Tom Boonen oogt steeds mooi in het groen!

Tom Boonen (Quick-Step) won op 9.41 minuten de spurt van het peloton voor de negende plaats en verstevigde zo zijn leidersplaats in het puntenklassement. De Colombiaan Mauricio Soler(Barloworld) hoeft na de uitschakeling van Michael Rasmussen alleen nog de finish in Parijs te halen om de eindzege in het bergklassement op zak te steken.

 

08:10 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-07-07

Tour de France:

wo 25-07-07    16e etappe, derde en laatste in de Pyreneeën, in Tour de France.

Tour-De-France-Map

Geletruidrager Michael Rasmussen (Rabobank) is 'koning' in de bergen.

Rasmussen Col d'Aubisque

Na de 218,5 kilometer van Orthez-Gourette naar de Col d'Aubisque had de 33-jarige Deen een voorsprong van 24 seconden op de Amerikaan Levi Leipheimer. De Spanjaard Alberto Contador ging als derde over de streep.

Tom Boonen blijft in het groen.

Vreemde kronkels in de Ronde van Frankrijk.

tour_de_france_1

 

 

 

 

 

Na Astana volgt nu Cofidis.

22:07 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Algemene overstromingsperikelen.

WarningVoorkomen is beter dan genezen. Wanneer dringt dit nu eens door?

Aan wie behoort het hemelwater? Aan een gemeente, een provincie, een land, een Europese Unie...? We leren het niet.

Vraag het misschien eens aan de boer! Hij weet en is het gewoon te leven, (om zijn brood te verdienen) met en in de NATUUR. De boer is onderdanig aan al haar facetten, zowel de positieve en of de -negatieve. én neemt er de verantwoordelijkheid boven op.

Men moet toch niet in  'Leuven'  gestudeerd hebben om algemeen te weten dat:

 1. Water zal blijven naar beneden vloeien.
 2. Geef de boer steeds de ruimte om te boeren.
 3. Respecteer de afvoer van  HET WATER.... van hoog naar laag.
 4. Pas de doorsnee afvoerbuizen naar en van de natuurlijk-e- gemanipuleerde waterlopen aan elkaar aan.
 5. Een voortdurend onderhoud, om het waterdebiet steeds de baas te kunnen van hoog naar laag, is prioriteit.
 6. Villa's en huizen rezen als paddestoelen uit de grond in de goedkopere natuurlijke overstromingsgebieden.
 7. Water dringt door aarde maar niet door beton.
 8. Kelders en huizen lopen er dan onder.
 9. Neem eens een kijkje in Nederland indien men zich wil vervolmaken met WATER-werken.
 10. Welke dienst is verantwoordelijk voor noodweer?
 11.  ..... vooraleer is het kalf reeds verdronken.
 12. Economie: allemaal goed en wel maar wreek de NATUUR  nooit.
 13. Voorkomen is beter dan genezen !

Lukt het dan nog niet....MOEDER NATUUR..... blijft regeren. We zien het momenteel in Groot-Brittannië (Engeland).

Iedereen likt zijn eigen wonden, en menselijk leed ziet men niet.

Voor vijftig jaar was er ook soms noodweer: nooit zag ik de dorpsbeek buiten haar oevers. Waar wringt die schoen dan wel?

 

12-les_ch32

Grote schade aan tarwe en aardappelen bij de W-Vlaamse boer.

Willen ze nog redden wat te redden valt..... vandaag slepen ze reeds met mastodonten van tractors, hun sproeimachines door hun aardappelvelden.

 

 

 

 

 

16:00 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-07-07

Tour de France:

di 24-07-07  Rust in de Tour de France....

pyreneeen2

.... behalve Alexandre Vinokourov en zijn ploeg Astana

de ploeg Astana verlaat de tour de France....

....verlaten de Ronde van Frankrijk.

19:43 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nà de 'Gentse Feesten'.

Opgeruimd staat netjes! 

gentse feesten

di 24-07-07   De Gentse Feesten zijn vanochtend afgelopen. De stadsreinigingsdienst Ivago maakt momenteel de straten en pleinen in Gent weer schoon.
De afgelopen dagen heeft Ivago 537 ton afval opgehaald in de Gentse binnenstad. Dat is 10 ton meer dan vorig jaar. Definitieve cijfers kunnen pas morgen weergegeven worden.

Tijdens de Gentse Feesten zet Ivago 65 mensen in, waarvan 25 jobstudenten. Dit jaar waren daar ook acht meisjes bij.

Voor het eerst werd het glas gescheiden ingezameld. Daardoor kwam er minder glas op straat terecht. Door de gescheiden inzameling werd 12 ton glas meer opgehaald dan vorig jaar.

Deze afvalberg is en blijft een aandachtspunt voor de Gentse Feesten.

Voorlopig:  vijf honderd zeven en dertig duizend kg. afval.....?

19:33 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De Formateursnota:

 

"De kracht van mensen"

anysimpleproblemcanbemade

 

19:18 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

De NATUURS-nota: "De nietigheid van mensen".
 
Gloucestershire engeland 500.000 zonder dr water en elektr

Groot Brittannië maakt de ergste overstromingen mee sinds 1947.

 
poperinge
 
Eigen land:    West-Vlaanderen vooral in de grensstreek met Frankrijk: Poperinge, Watou en  West-Vleteren  kregen het kortstondig maar hard te verduren.

.... zonder vergaderingen vooraf. Achteraf kan enkel de schade worden opgemeten en de wonden gelikt.

In economische termen praat men nooit over menselijk leed....!?

18:51 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-07-07

 

Hevig noodweer: regen valt met bakken uit de lucht.

22:40 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tour de France:

ma 23 -07-07  15e etappe in de Tour de France.

15 e rit 23 juli

De kazak Alexandre Vinokourov (Astana) wint de bergrit over 196 km van Foix naar Loudenvielle.

15erit Vinokourov wint 23 juli

'Vino' die zaterdag ook al de eerste lange tijdrit in deze Tour won, finishte met een voorsprong van 51 seconden op de Luxemburgse Kim Kirchen, die in een spurt met twee de Spanjaard Haimar Zubeldia versloeg.

De Deen Michael Rasmussen  en de Spanjaard Alberto Contador, respectievelijk 1ste en 2de in de algemene rangschikking, finishten op 5:31, en lopen een kleine minuut verder uit op de derde in de stand, de Australiër Cadel Evans.

Tom Boonen blijft in het groen.

 

 

22:19 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

KU-Leuven: Faculteit Godgeleerdheid.

wistu(1)Leuven:  Tijdens academiejaar 2006-2007 studeerden er 857 studenten aan de Faculteit Godgeleerdheid van de Katholieke Universiteit in Leuven (KULeuven). Dat was 82 studenten (+9,5%) meer dan tijdens het academiejaar 2005-2006.

Opvallend was de aangroei van het aantal Nederlandstalige eerstejaarsstudenten, dat met meer dan een derde toenam. In mei vorig jaar kreeg de faculteit een bijzonder positief onderwijsvisitatierapport voor al haar opleidingen.

11:29 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Turkije: Premier Erdogan kan alleen voortregeren.

Premier Erdogan herhaalt dat hij niet wil raken aan de seculaire traditie in Turkije en dat hij blijft ijveren voor een toetreding tot de EU.

N_051003_erdogan_b premier turkije

Na zijn verkiezingszege wil de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan doorgaan met hervormingen en de inspanningen om tot de EU toe te treden.

N_050718_Turkijevlag_en euDe gematigd-islamitische Partij  voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van Erdogan heeft bij de parlementsverkiezingen gisteren ruim 46 procent van de stemmen gehaald. Dat is zo'n 12 procent meer dan 4 jaar geleden.

Premier Erdogan zegt nu dat hij de nationale eenheid van Turkije wil bewaren en de scheiding tussen godsdienst en staat wil respecteren. Dat is duidelijk een poging om de republikeinen en de nationalisten achter zich te scharen.

Dat het Turkse lidmaatschap van de Europese Unie voor Erdogan een doel blijft, geeft de Turkse werkgeversorganisatie dan weer vertrouwen.

11:16 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De NATUUR heerst.

regens en hitte

Hevige regens hebben in het weekeinde op talrijke plaatsen in Europa voor chaos en leed gezorgd. In het zuidoosten en midden van Europa is het juist de hitte die het leven daar in zijn greep heeft.

 

 

 

Regens en hitte teisteren Europa.

europa

 

Landbouwperikelen tengevolge van extreem weer.

271-agripress_logo_wereld[1]

Gewasschade op 250.000 ha in Engeland.

Hevig onweer in het midden en westen van Engeland en extreme hitte in Roemenië, Bulgarije en Oostenrijk hebben slachtoffers geëist. De zware onweersbuien die vrijdag over het zuiden en midden van Engeland trokken, hebben aan zeker twee personen het leven gekost. De Engelse landbouw blijkt zwaar getroffen. Tientallen boerderijen stroomden onder en in het veld zou op ca. 250.000 ha in mindere of meerdere mate waterschade zijn vastgesteld.

Aardappelvelden bleven meer dan 48 uur onder water staan, dat betekent volledige natrot. Granen liggen tegen de grond en vertonen in toenemende mate schot. Groenten zijn weggespoeld of onbruikbaar geworden omwille van het vervuilde water. Ook andere gewassen hebben te lijden onder wateroverlast.

En er kwam en komt nog meer zware regen.

 

12-les_ch32

Koolzaadopbrengst in Polen valt tegen door slecht weer.

De opbrengsten van koolzaad in Polen vallen dit jaar tegen door het slechte weer. Polen is na Frankrijk en Duitsland de grootste koolzaadproducent in de Europese Unie.

23-biocarburants_voiture_verte

Europese consumptie biobrandstof groeit fors.

De consumptie van biobrandstoffen in de EU is het afgelopen jaar fors gegroeid, met bijna 80 procent, ten opzichte van 2005.

 

12-les_ch32

Extreem weer ook bij ons in België. Storm vernietigt fruitoogst in Waasland

Een week na het noodweer dat over het Waasland raasde maken tuinbouwers de balans op. Sommige plantages worden zo zwaar getroffen door de hagel dat een gedeelte van het fruit tot moes herleid werd. Ook de tuinbouwschool van Sint-Niklaas leed grote schade.

Voor de tarweoogst is het bang afwachten..... het regent opnieuw. Het graan krijgt niet de kans om tussen de vlagen door,  droog te worden.

Dit is de wet van de NATUUR............ met alle gevolgen van dien.

'Voedselprijzen voor de consument worden hoe dan ook duurder'.  

 

 

10:26 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-07

De Tour:

zo 22-07-07    14e etappe in de Tour de France.

14 e rit 22 juli begin pyreneën.

Eérste stevige tocht door de Pyreneeën.

De Spanjaard Alberto Contador (Discovery) heeft de 14e rit over 197 km in de Ronde van Frankrijk gewonnen.

Alberto Contador wint 14e rit 22 juli

In een sprint met twee versloeg hij de Deen Michael Rasmussen (Rabobank), die in het geel blijft. De Colombiaan Juan Mauricio Soler werd derde op 0:37.

De Australiër Cadel Evans begaf op de slotklim en kwam boven met een achterstand van 1:52. In de stand moet hij zijn tweede plaats afstaan aan Conador, die nu op 2:23 van Rasmussen volgt. Evans is derde op 3:04.

Tom Boonen blijft in het groen.

20:54 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

België is een koninkrijk.

  Wij wonen in een koninkrijk.

belgium_fp_sm_wmEven herinneren: 21 juli, de Belgische nationale feestdag, is de herdenking van de eedaflegging van koning Leopold I op 21 juli 1831.

Koning Albert II groet het defilé op 21 juli 2007

 

groet het defilé

 

12-les_ch32Terwijl formateur Yves Leterme  poogt om een regering op de been te brengen: werd hij op de korrel genomen tijdens de 11 juli-viering door de Franstalige omroep RTBF. Leterme wist niet wat er precies gevierd wordt op de nationale feestdag, en toen men eveneens vroeg om een stukje ven de Brabançonne te zingen, zong hij een stukje van de Marseillaise, het Franse volkslied.

Noch de eventueel nieuwe premier van België, noch de gewezen  premier Guy Verhofstadt (8 voorbije jaren), noch de kersverse Waalse minister-president Rudy Demotte wisten het juiste antwoord op "de betekenis van 21 juli-viering......"!?

 

12-les_ch32zo 22-07-07   Formateur Yves Leterme (CD&V) heeft de voorzitters uitgenodigd van de partijen die in een oranje-blauw kabinet willen stappen. Hij zal hen zijn formatienota overhandigen

Om 20 uur ontvangt Leterme de partijvoorzitters op kasteel Hertoginnendal.

Leterme had eerder gezegd dat zijn formatienota pas midden volgende week af zou zijn. De nota is dus vroeger klaar dan verwacht. De voorzitters krijgen de nota mee en hebben maandag de tijd om ze door te nemen. Dinsdag zouden dan besprekingen over de nota volgen.

 

20:38 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-07-07

De Tour:

za 21-07-07   13e etappe in de Tour de France.

13e rit 21 juli

Vinokourov wint tijdrit. 

vinokourov wint

De Kazak Alexandre Vinokourov(Astana) heeft zaterdag de 13e rit in de Ronde  van Frankrijk gewonnen....

13e rit Vinokourov wint tijdrit

... een individuele tijdrit over 54 km in en rond Albi.

Hij finishte in een tijd van 1uur 06:34, en was daarmee 1:14 sneller dan de Australiër Cadel Evans. De Duitser Andreas Klöden werd derde op 1:39.

De Deen Rasmussen finishte als 11e op 2:54 van Vinokourov, en blijft in het geel. Leif Hoste werd eerste Belg : 13de op 2:56.  Tom Boonen blijft in het groen.

19:45 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21 juli: Nationale Feestdag.

Te Deum, defilé en vuurwerk.

Duizenden Belgen en buitenlanders hebben zich zaterdag in Brussel verzameld om de nationale feestdag te vieren. Hoewel de officiële plechtigheden pas om 11.00u begonnen met het Te Deum in de sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal, trokken voordien al heel veel feestvierders het centrum in.

21juli st michiels en st goedelekathedraal
"Te Deum" gaf het startschot bijgewoond door een revaliderende koning Albert II (met één kruk), koningin Paola en koningin Fabiola. Het kathedraalkoor zong dit jaar een nieuwe versie waarin de oude tekst op een nieuwe muziekcompostie was gezet.
In elke provincie was overigens een kerkdienst.

21 juli in gent

Die in Gent, in de Sint-Baafskathedraal, werd bijgewoond door kroonprins Filip en prinses Mathilde.

Na het Te Deum ontving koning Albert II in het Egmontpaleis de voorzitters van Kamer en Senaat en de regionale parlementen en de verschillende ambassadeurs en consuls.

schouwden aandachtig het traditionele defilé
 
Defilé:   om 16 uur aanschouwde het koningspaar aandachtig het traditionele defilé op het Brusselse Paleizenplein.
 
N_060207_EuropaVlag_pEen detachement van 28 jongeren die een grote Europese vlag droegen, opende de parade.
Europa is een van de thema's van het defilé en is in alle onderdelen aanwezig. Zo namen er Deense, Noorse en Portugese piloten in hun F16's aan het luchtdefilé deel.
 
Vuurwerk: de avond wordt afgesloten met een spetterend vuurwerk voor alle feestvierders.

 

19:23 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-07

De Tour:

vr   20-07-07    12e etappe in de Tour de France.

20 juli 12e rit tot aan de pyreneeën

Tweede ritwinst voor Tom Boonen.

12e rit 20 juli boonen wint zijn tweede x

Tom Boonen (QuickStep-Innergetic) heeft vrijdag de 12e etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen, een rit over 178,5 km van Montpellier naar Castres. In een massasprint was Boonen neller dan de Duitser Erik Zabel en de Zuid-Afrikaan Robert Hunter. De Deen Michael Rasmussen (Rabobank) blijft leider.

12e rit sneller dan Zabel en Hunter

Het is de vierde ritzege al voor QuickStep-Innergetic in deze Tour, met twee keer Tom Boonen, een keer Gert Steegmans en een keer de Fransman Cédric Vasseur.

De trein van QuickStep-Innergetic werd voor de eerste keer echt op de rails gezet in deze tour. Sommigen deden hun werk van ver en in de laatste rechte lijn piloteerden Steven de Jongh en Gert Steegmans hun kopman op indrukwekkende wijze naar de plaats waar hij zelf het initiatief moest overnemen. Boonen nam direct enkele lengten voorsprong, liet Zabel en Hunter niet verder dan zijn trapas komen en won met klank.

1ée rit boonen bedank ploegmats

"We hebben het slim aangepakt met de ploeg" zei een tevreden Boonen en  bedankt zijn ploegmaats.

Boonen trekt tevens zijn groene trui wat steviger aan.

 

21:47 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |