26-06-07

Blair wordt tot speciaal gezant Midden-Oosten benoemd.

k_5732565_180x129 blair midden-oostenOntslagnemend Brits premier Tony Blair wordt vandaag/dinsdag tot speciaal gezant voor het Midden-Oosten van het Kwartet (VN, VS, EU en Rusland) benoemd. Dat schrijft de zakenkrant Financial Times op gezag van bij de onderhandelingen betrokken bronnen.

Afgevaardigden van het Kwartet houden dinsdag in Jerusalem een bijeenkomst om de benoeming van Blair, die woensdag na tien jaar Downing Street 10 verlaat, te bevestigen. Maar volgens de krant aangehaalde bron staat al "voor 150 procent" vast dat de ex-leider van New Labour wordt aangeworven en aldus in de internationale politiek actief blijft.

Volgens de Financial Times staan de VN en de VS vierkant achter de benoeming van Blair, maar zijn de andere partijen van het Kwartet tegen, net als overigens Blairs opvolger Gordon Brown. Brown wil als premier een verzoening tussen Israëli's en Palestijnen bewerkstelligen door economische stimuli, en vindt dat Blair -onder andere door zijn eigen verleden als betrokkene in het conflict- daarvoor een sta-in-de-weg wordt.

Moskou vindt de benoeming een slecht idee, maar heeft beslist zich er niet tegen te verzetten. Hetzelfde lijkt te gelden voor de Europese Unie. Zo zou Javier Solana vrezen dat Blair zijn eigen bemiddelingspogingen in de regio zou fnuiken, al is het maar door de perceptie bij de Arabieren dat wie Blair zegt, Bush zegt en wie Bush zegt, Olmert zegt.

15:43 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.