23-06-07

Zeg nooit ... nooit.

WarningStraks rijdt uw auto op Limburgs fruit.

Zijn de Haspengouwse fruitboeren van vandaag straks de oliesjeiks van morgen?

Best mogelijk, want Amerikaanse wetenschappers hebben een methode uitgevonden om autobrandstof met laag CO-gehalte te winnen uit appels, sinaasappels en andere fruitsoorten. De brandstof genaamd dimethylfuran wordt gemaakt op basis van fructose, aldus het vakblad Nature.

In de VS en Europa moedigt de politieke wereld het gebruik van biobrandstoffen als ethanol (in Brazilië op grote schaal gebruikt als autobrandstof )aan om de uitstoot van broeikasgassen en de afhankelijkheid van olie te verminderen. Critici stellen echter dat een grootschalige overstap van voedingsgewassen naar biobrandstofteelt de voedselprijzen de hoogte in kan jagen. Dat zou met dimethyfluran minder een probleem zijn, omdat het product tot 40 procent meer energie bevat dan ethanol en minder snel vervliegt.

De kans dat Haspengouws fruit binnenkort ook als grondstof voor biobrandstof gebruikt wordt, is niet onbestaande, zegt Piet Creemers, diensthoofd mycologie van het Proefcentrum Fruitteelt (locatie Gorsem): "Nu is het zo dat fruit van mindere kwaliteit - bijvoorbeeld tengevolge van hagelinslag  - niet gebruikt wordt  voor gewone consumptie, maar voor de productie van fruitsappen of appelmoes. Het is dus best denkbaar dat daar een derde verwerkingsmogelijkheid bijkomt - biobrandstof".

Zeker gezien de toenemende schaarste op de graanmarkt. " In China, Brazilië en elders is men nu al aan het denken aan beperkingen of zelfs een verbod op het gebruiken van graansoorten voor biobrandstof omdat de prijzen de hoogte inschieten. Zo is de tarweprijs op korte termijn met 30 procent gestegen, omdat men die niet alleen gebruikt voor voedselproductie maar ook voor biobrandstof. En naarmate die prijzen stijgen, wordt het natuurlijk relatief interessanter om fruit voor dat doel te gebruiken.

 

19:04 Gepost door Lieve | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.